Експерти “Говорить вся країна” ексклюзивно для сайту 1+1 прокоментували ситуацію з трьома дітьми, яким шукають нову родину

Говорить вся країна
19:30
Пн-Чт
У "Говорить вся країна" розібралися, чому дітям шукають прийомну сім'ю при живій родин
1+1

У "Говорить вся країна" розібралися, чому дітям шукають прийомну сім'ю при живій родині.

Поділитися:

З понеділка по четвер, о 19:30 на телеканалі “1+1 Україна” відбувається показ нового сезону суспільно-важливого токшоу “Говорить вся країна. Проєкт має на меті розібратися в резонансних справах, встановити справедливість та навчити українців відстоювати свої права. 

Цього разу до команди проєкту звернулася пані Альона. Жінка, будучи в Німеччині, побачила у соціальних мережах фото своїх маленьких племінників Іринку, Ангеліну і Микитку. Їх, немов товар, в оголошенні віддавали у добрі руки. Та чому в той час, коли в Україні понад 15 тисяч дітей чекають на усиновлення, родину шукають для тих, у кого вона вже є? Та, чи правомірно шукати батьків для дітей через соцмережі? 

Троє малюків втратили маму за два місяці до цієї ситуації. Виявляється, що винуватцем трагедії став батьків дітей - Володимир. Він жорстоко забив дружину Анну до смерті і зараз перебуває у СІЗО. Слідство підтвердило умисне завдання тілесних ушкоджень дівчині та мама Володимира і неофіційна бабуся дітей Любов заперечує даний факт і каже, що Анна померла по випадковості. Наразі діти перебувають на вихованні у Любові, та чи безпечно для дітей жити під одним крилом з бабусею, що толерувала жорстокі вчинки сина?

Експертка проєкту, провідна фахівчиня із соціальної роботи Оксана Царьова прокоментувала дану ситуацію:

“На жаль, у нас кожна третя родина така в Україні. Працюю з жертвами домашнього насильства в своїй громаді і можу сказати, що ледь не в кожній сімʼї мама старається або прикрити дочку, або прикрити сина. Тим не менш, я схильна довіряти більше пані Любі, бабусі. Я думаю вона забезпечить їм достойне життя і діти будуть проживати у безпеці. Я думаю вона не допустить, щоб з ними проживав її син”.

Маленькі Іринка, Ангелінка та Микита хоч і проживають зараз із люблячою бабусею, та соц-працівники вже готові передати малечу у руки чужій сім'ї, та чи правомірне таке рішення - пояснює пані Оксана:

“Справа в тому, що я в жодному разі не хочу оцінювати роботу своїх колег, а саме служби у справах дітей і соціальних служб, але у мене дуже багато питань по цьому випадку до них. Коли є біологічні родичі, які готові взяти до себе дітей, як на мене, розглядати прийомну сімʼю не варто. Або ми щось не дочули. Можливо, ця сімʼя була на обліку і ми про них мало дізналися в студії. Або ж тоді в цьому випадку соціальна служба не зробила і не провела достатню роботу, яка могла б гарантувати безпеку і комфортне проживання цих дітей з тими людьми, які в даному моменті дорогі”.

За словами Оксани, дана родина була неблагополучною. Не дивлячись на регулярне домашнє насильство з боку Володимира, сім'я не оформила офіційне батьківство на нього і намагалась таким чином отримати більше грошових виплат від держави. Ба більше - чоловік просто напросто вимагав дружину народжувати все більше дітей, що Анна наважилась на операцію перев'язування маточних труб, аби більше не мати дітей. Анна, до того ж, страждала тяжкою хворобою на ВІЛ і навіть народження цих трьох несло значну небезпеку для малечі.

Експерт проєкту, адвокат Роман Петронюк прокоментував, наскільки правомірним були такі вчинки від подружжя:

“Я не можу сказати, чи правильно вона вчинила чи ні. Але в законі прописано наступне: у разі якщо людина у подружжі не попереджає про свою хворобу, то це є кримінальним злочином. Це як навмисне зараження, можливе зараження. На сьогоднішній день ми так і не зʼясували, чи хворий чоловік Анни, чи він здоровий. Слава Богу, що діти здорові. Як тільки вона завагітніла, вона здала відповідні аналізи, їй повідомили, що вона ВІЛ інфікована. Але треба було усвідомлювати про небезпеку. При народженні першої дитини, їй.зробили відповідні аналізи і дитина здорова. Але вона потім йде на те, що народжує другу і третю і це теж завідомо небезпека, що діти народяться з такою тяжкою хворобою. Для того щоб приймати такі рішення, повинна була бути її особиста моральна, людська відповідальність”.

На даний момент, соціальні служби займаються пошуком нової родини, а діти перебувають у підвішеному стані. Та чи зможуть родичі офіційно оформити опікунство в даній ситуації - пояснює Роман:

“В цьому випадку перш ніж переходити до опікунства  пані Любові необхідно, звернутись до суду і встановити рідство. Без цього нічого не буде. Але я все ж таки радив би всім родичам зараз  обʼєднатись заради єдиної мети - не допустити того, щоб дітей віддали до якоїсь іншої сімʼї, інших людей. З метою гальмування передачі цих дітей іншим родинам, щоб найближча біологічна родичка тітка Альона звернулася негайно зараз з заявою про те, що саме вона бажає взяти опіку або тимчасове влаштування”.

Та чи насправді тітка Альона бажає взяти опікунство над дітьми, та яку правду відкрила перевірка на поліграфі?  Не пропустіть новий випуск “Говорить вся країна” вже сьогодні о 19:30 на “1+1 Україна”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Новини по темі